İngiltere’de Yaşam ve Bilmeniz Gerekenler
İngiltere’de eğitim almak isteyenler ve bu ülkeyi ziyaret etmek isteyenler için İngiltere’de yaşam ve bilmeniz gerekenler ile ilgili bir yazı hazırlamak istedik.
- İngiltere olarak bahsettiğimiz ülke aslen Birleşik Krallık ( United Kingdom) veya Büyük Britanya adasının üçte ikisini kapsamaktadır. Birleşik Krallık içerisinde İskoçya (Scotland), Galler (Wales), Kuzey İrlanda (Northern Ireland) ve İngiltere (England) yeralmaktadır.
- Vize başvurusu yaptığımız zaman, Birleşik Krallık için bir vize başvurusu yapmış oluruz ve bu vize sayesinde İskoçya, Galler, Kuzey İrlanda, İngiltere’ye seyahat edebiliriz.
- Birleşik Krallığı oluşturan bu dört ülkeden en büyüğü İngiltere’dir ve başkenti Londra’dır.
- Resmi dili İngilizcedir
- Birleşik Krallıkta Meşruti Monarşinin yansıması Kraliyet halen varlığını sembolik olarak sürdürmektedir fakat resmiyette Cumhuriyet esastır.
- Dünyanın en yaşanır ülkeleri sıralamasında 6. Sırada yeralmaktadırlar. Londra en büyük kenti olduğu gibi, dünyanın da en önemli merkezlerinden biridir. Manchester, Leeds, Birmingham, Liverpool, Newcastle, Bristol, Sheffield, Nottingham önemli kentleri arasında yer almaktadır.
- Sanayi devrimini ilk gerçekleştiren ülkedir, endüstriyel faaliyetler , tekstil, kimya ve tarım en önemli dallarıdır. Ticaret ve finans alanlarında prestijli uluslararası firmaları çok sayıda bulunmaktadır. Shell, AstraZeneca, BP, HSBC, Vodafone
- Para birimi Sterlin (GBP )’dir Pound olarak da isimlendirilmektedir. İngiltere para birimi, dünyanın en güçlü paralarındandır, ilk etapta ülkemiz kurlarında yüksek maliyetler çıksa da, para kazandığınız zaman bu para biriminde para kazanacağınızı unutmamalısınız.
- İngiltere’de en düşük saatlik ücret 6 -8 GBP arasındadır. (yaş aralığınıza göre ücretler değişmektedir)
- İngiltere’de İklim, İngiltere bir ada ülkesi olduğu için yıl boyu nem oranı yüksektir ve yağışlı hava hakimdir, kışları Ocak, Şubat ayları soğuk geçerken, yazları Temmuz ve Ağustos sıcaklığın en arttığı aylardır, 36 dereceye kadar çıkmaktadır. Gün içinde hava sıcaklığı değişkenlik gösterdiği için genellikle kat kat diye tabir ettiğimiz şekilde giyinmeniz tavsiye edilir. Güneşli bir havadan yağmur çiseleyen bir havaya geçişler sıklıkla görülür. Hava ne kadar puslu görünse de İngilterede etkinlikler o kadar renkli ve canlıdır ki , puslu hava bu ülkeye karakteristik bir hava katar. İngilizler hava durumu ne olursa olsun, açık havada spor yapmaktan, aktivitelerinden vazgeçmezler
- İngiltere’de suç oranları birçok ülkeye göre çok düşüktür, güvenli bir ülkedir. Özellikle çocuğunu yurtdışı eğitimine göndermek isteyen aileler güvenlik kriteri varsa onlar için birebirdir.
- İngiltere’de Alışveriş yapmak isteyenler için çokca zincir market yeralmaktadır, Tesco, Asda, Sainsbury, Morrisons diyebiliriz. Iceland, Aldi ve Asda fiyatları biraz daha makul olabilecek süpermarketlerdir. Güzel tatlılar denemek isterseniz Waitrose cheescake’leri sizi bekliyor olacak.
İngilterede semt pazarları yaygın olarak bulunmaktadır. Sabit marketlerde ise yemek , antika ve çiçek marketleri bulabilirsiniz. London Borough Market, Greenwich Market, Camden Open Market, Portobello Market, Brick Lane Market, Old Spitalfields Market, Covent Garden Market bulunmaktadır.
brick lane market.tigro yurtdisi egitim danismanlik.getty images
Borough Market (Image: Getty Images)
- Türkiye ve İngiltere arasındaki zaman farkı 3 saati bulmaktadır.
- İngiltere’de Acil durumlar için 999’u arayabilirsiniz.
- İngiltere telefon kodu +44 ile başlamaktadır
- İngiltere’de Konaklama, eğitim için İngiltereye gelen öğrencilerin Konaklamaları tarafımızdan ülkeye varmanızdan önce ayarlanmaktadır. Öğrenciler bağımsız bir yerde kalmak istemedikleri sürece, aile yanı konaklamalar ve yurt seçenekleri bulunmaktadır.
- İngiltere’de Hasta olursanız, İngiltere’ye kısa süreli eğitim için gidecekseniz sağlık sigortası zorunlu değildir ve acil sağlık hizmetlerine ücretsiz ulaşabilirsiniz. Fakat acil durumlar dışındaki tedaviler için yüksek ücretler ödememek adına özel sağlık sigortanızın olması faydalı olacaktır. 6 ay’ın üzerinde eğitim alacak öğrenciler için zorunlu sağlık sigortası uygulaması bulunmaktadır ve vize aşamasında alınması gerekmektedir. Sigorta ücreti, vize başvuru sürenize göre değişiklik göstermektedir. Ücretlendirmeleri buradan kontrol edebilirsiniz https://www.immigration-health-surcharge.service.gov.uk/checker/type
- İngiltere’de Sağlık Sigortası Hizmetleri Neyi İçerir ?
İngiltere, Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) dir ve öğrenci olarak bu sistemden yararlanabilirsiniz.
- İngiltere’de Yemekler, çok çeşitlidir ağırlıklı olarak İngiliz mutfağı için öne çıkan yemekler Fish&Cips, Steak Pie, Kidney Pudding, Sunday Roast, Klasik İngiliz Kahvaltısı ve İngiliz Çayı’dır.
- İngiltere’de eğitim süresi, İngilterede dil eğitimi almak isteyen öğrencilerin 2 seçeneği bulunmaktadır. 6 Ay ve altında eğitim alacaklar, maksimum 6 aylık vizeye sahip olurlar.
- 6 Ay ve yukarısında eğitim alacak öğrencileri Student Vizeye sahip olurlar.
İngilterede Üniversite , yüksek lisans eğitimi alacak olan öğrenciler de gene Student Visa’ya sahip olurlar. Vize süresi ilk etapta 3 ay olarak düzenlenir, öğrenciler İngiltereye vardıklarında onlar için düzenlenmiş olan BRP ( Biometric Residence Permit) kartlarını , belirttikleri adresten alabilirler bu kart oturum ve çalışma hakkını gösteren resmi bir karttır ve eğitim sürenizin tamamını kapsar, üzerinde başlangıç ve bitiş tarihi yer almaktadır.İngilteredeki yaşamınız boyunca pasaportunuz yerine bu kartı taşıyabilirsiniz. Bu kartınız ile sadece Birleşik Krallık içerisinde yolculuk yapabilirsiniz, bu kart ile Güney İrlanda’ya gidemezsiniz, pasaportunuzun olması gerekir.
- İngiltere’de çalışma izni, İngiltere’de dil eğitimi alırken maalesef çalışma izni yoktur.
İngiltere’de üniversite eğitimi almak istiyorsanız. Lisans, yüksek lisans gibi bir eğitim için geldi iseniz haftada 20 saat part-time çalışma izni bulunmaktadır. İngiltere Hükümetinin 2020 yılı içerisinde onayladığı kararlara göre PSW (Post- Study Work Visa) mümkündür. Buna göre üniversite eğitiminizden sonra 2 yıl çalışma ve İngilterede yaşam hakkı elde edebilirsiniz. Yüksek lisans İngiltere’de 1 yıl sürmektedir. Dolayısıyla yüksek lisans sonrası +2 yıl çalışma ve yaşama izniniz olacaktır. Lisans eğitiminizden sonrada +2 yıl çalışma izniniz olacaktır. İngiltere’de Üniversite eğitimi minimum 3 sene sürmektedir. 3+2 yıl total 5 yıl kalma hakkınız bulunmaktadır. İngiltere’de vatandaşlık 6 yılın sonunda elde edilebilmektedir.
- İngiltere’de trafik soldan akmaktadır, arabaların direksiyonları da sağ tarafta bulunmaktadır.
İngiltere’de Ulaşım
İngiltere’de Yaşamınıza ilk adım olarak, havalalanına vardınız. Havaalanına vardıktan sonra taksi, otobüs , halk otobüsü veya özel havaalanı karşılama servislerini kullanabilirsiniz.
Eğer Londra’da Heathrow Havaalanına geldi iseniz, 5 terminalli bu havaalanından Londra içerisine devam edecekseniz,
Öncelikle metroya ulaşmak için ;
Havaalanı Heathrow Express Treni ile Londra merkezdeki Paddington İstasyonuna varmanız gerekir. Buradan isterseniz metro veya otobüs ile istediğiniz adrese gidebilirsiniz. Express Tren’e ulaşabilmek için ücretsiz shuttle’ları kullanabilirsiniz. Express Tren ile 20 dakika gibi bir sürede Londra Paddington istasyona ulaşabilirsiniz.
Eğer Heathrow’dan direkt tren ile Londra’da farklı istasyonlara geçmek isterseniz TFL Rail ile diğer ara duraklara da uğrayarak gidebilirsiniz. İstanbuldaki metro hattı gibidir.
Metro gitmek için Londra Metro i hatlarını, güncel açık istasyonları görmek için tfl’i kullanabilirsiniz. Londrada yaşayan herkes için TFL , cansimididir.
https://tfl.gov.uk/maps/track/tube
Londra metro haritaları metro girişlerinde ücretsiz olarak sunulmaktadır. Buradan istediğini metro istasyonuna gidişlerin en kolay yolunu bulabilirsiniz.
başka bir şehre ( Oxford, Cambridge, Brighton) geçmeniz gerekirse otobüsler ile başka şehirlere kolayca gidebilirsiniz, otobüs biletinizi direkt yerinden alabileceğiniz gibi, online olarak daha öncesinden de alabilirsiniz. Şehirlerarası otobüs seferleri, sıklıkla düzenlenmektedir.
https://www.nationalexpress.com